Houby a houbičky

Saturday, December 02, 2006

Smrž špičatý/Smrčok kuželovitý


(Morchella conica) Klobouk je okrově hnědý, hnědošedý až olivově hnědý, tence masitý, křehký, pravidelně kuželovitý, s tupě hranatýmia protaženě okrouhlými jamkami a zaoblenými hranami. Nebývá příliš velký (vysoký asi 30-90 mm a široký 20-60 mm). Třeň je pravidelně válcovitý, dolů trochu ztloustlý, hladký, vysokýž 30-50 mm a široký 15-30 mm, bělavý nebo světle okrový, dutý a křehký. Dužnina je tenká, bělavě šedavá nebo světle okrová, křehká, nenápadné, mírné, "smržovité" chuti i vůně. Výtrusy jsou velké 20-24 x 12-14 um, elipsoidní, na povrchu hladké, bezbarvé, bez tukových kapek. Výtrusný prach je krémový.
Roste na jaře od března do května (nejvíce v dubnu) v lesích všeho druhu, nejčastěji však na jejich okrajích, v zahradách a parcích, v nížinách i předhoří. neni hojný. Smrž špičatý je velmi podobný blízce příbuznému smrži vysokému (morchella elata), který se liší hlavně tím, že má protažené jamky na klobouku a třeň delší než výšku klobouku. Někdy se oba tyto smrže spojují v jeden druh. Všechny smrže jsou jedlé, chutné a všestraně využitelné. Můžeme je dosit na másle, připravit s vajíčkem, plnit masem, zeleninou (jsou duté) nebo dávat do polévky. Chutné jsou i další pokrmy např pudink ze smřžů, pomazánka nebo smrže s majonézou. Smrže se špatně suší, nejspíše ještě celé plodnice navlečené na režné niti. Z usušených smržů je dobrý houbový prášek. Čerstvé houby se před použitím nemusi spařovat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home