Houby a houbičky

Wednesday, January 10, 2007

Lošák jelení / Jelenkovec Škřidlicovitý


Hydnum imbricatum L ex FR. Syn.: Sarcodon imbricatus (FR.) P. KARST.
Jde o velmi typickou houbu se šupinami na povrchu klobouku a ostny na jeho spodní straně. Zbarvení lošáku jeleního připomíná barvu jelení zvěře. Klobouk je hnědý, silně dužnatý, ve středu vmáčklý, na povrchu šupinatý, průměru 100— 220 mm. Velké, tlusté, šedohnědé, odstávající šupiny jsou uloženy v soustředných kruzích; nejhustší jsou na vmáčklém temeni klobouka Šedohnědé, dlouhé a husté ostny (bodliny) sbíhají hluboko na třen. Třen je krátký (30-50 mm), pevný, plný, dolů se mírně zužující, světle hnědý až šedohnědý. Dužnina je dosti křehká, běla-vá až bělošedá, nahořklá, u starších plodnic až hořká. Výtrusy jsou velké 6—7 \un, kulovité, ostnité, žlutohnědé. Výtrusný prach je hnědý. Roste nejvíce v podhorských polohách koncem léta a na podzim (od konce července do září, hlavně v srpnu) v borových a smrkových lesích na písčitých půdách. V posledních letech je její výskyt u nás malý. Lošák jelení je j e d 1 ý, ale kromě nahořklé chuti je také tuhý, takže se musí déle vařit nebo dusit. Může se také sušit nebo nakládat do octového nálevu. Pro přípravu pokrmů jsou vhodné mladé plodnice, jejichž mírná hořkost správnou úpravou mizí. Někde lošák suší a drtí na prášek, jímž dochucují pokrmy. Lošák jelení se u nás smí prodávat na trhu. V Polsku např. nechybí na žádném trhu, kde se prodávají houby. U nás se na trzích objevuje jen zřídka. Při sběru hub jej však určitě najdeme a oceníme. Především u něj nehrozí nebezpečí záměny s jedovatou houbou. Snad se dá splést jen s nejedlým a podstatně menším lošákem hořkým (Hydnum scabrosum FR), který má světlejší klobouk, kaštanově hnědé, velmi drobné šupinky a silně hořkou chuť, nebo také s pouze v mládí jedlým lošákem tuhým (Hydnum compactum PERS.), který bývá menší, s hustými, tenkými, hnědavými a na špičce bledými ostny. Lidové názvy jsou Jelenka, srnka, masohub, medvědí ucho, medvědice aj.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home