Houby a houbičky

Tuesday, August 28, 2007

Žampion polní / Pečiarka polná

Agaricus campestris L. ex FR.
Klobouk má široký 40-120mm, zprvu kulovitý, později polokulovitě vyklenutý na okraji dlouho podvinutý, nakonec ploše rozložený, masitý a pevný, bílý, někdj nažloutlý nebo na temeni jemně hnědavě šupinatý. Při pomačkání nemění barvu Pokožka klobouku je tlustá, hedvábně vláknitá a dá se sloupnout. Lupeny jsou dosti vysoké (8-10 mm), husté, slabě vyklenuté, při třeni volné, zpočátku růžové později čokoládové a černohnědé. Třen je dlouhý 40-80 mm a tlustý 20-40 mm válcovitý, plný, vylomitelný z klobouku, bílý s menším blanitým a také bílým prste nem, dole rezavě hnědavý a často ztenčený. Dužnina je tuhá, bílá, při kraji tření a nad lupeny na řezu načervenalá, jemná, příjemně (žampiónově) voní a chutná Výtrusy jsou velké 7-9 x 5-6 jim, vejčitě elipsoidní, hladké, červenohnědé Výtrusný prach je tmavohnědý. Žampion (pečárka) polní roste především na polích, lukách a na pastvinácr v kruzích, pruzích a velkých skupinách, hlavně po vydatnějších deštích, od květní do října, nejvíce v červenci a srpnu. Žampion polní je jedlý a je nejvíce sbíraným druhem žampionů. V kuchyni jí všestranně použitelný jak čerstvý, tak konzervovaný. Pro přípravu pokrmů ze žam piónů je mnoho kuchařských předpisů. Velké, již rozprostřené plodnice lze dobří připravit jako vídeňský řízek (podobně jako bedly), mladší plodnice lze plnit různý mi náplněmi a zapékat. Mladé plodniee jsou chutné v octovém nálevu, starší s< mohou usušit, rozdrtit na prášek a používat jako koření. Jako všechny bílé žampió ny i žampion polní se může zaměnit za bílé faloidní muchomůrky a také za mírni jedovatý žampion zápasný (tab. 73). V této knize jsou uvedeny především druh; žampionů (pečárek) ze seznamu tržních hub. Jedlé jsou ale i další druhy a variety Používáme zde obou názvů, ačkoliv doporučujeme český název pečárka pro druh; rostoucí v přírodě a žampion pro pěstované druhy (kmeny).

2 Comments:

At 3:39 AM, Blogger aisha said...

Hi, cool post. I have been thinking about this topic,so thanks for sharing. I will probably be subscribing to your blog. Keep up great writing!!!


1985 Volkswagen Golf AC Compressor

 
At 1:30 AM, Anonymous Anonymous said...

Chevy W7H Turbo

This is a better-quality article as they all are. I make fun of been wonder wide this an eye to some beat now. Its great to receive this info. You are fair and balanced.

 

Post a Comment

<< Home