Houby a houbičky

Monday, March 27, 2006

Využití hub

Z hub můžeme připravit samostatné pokrmy, ale také je používáme jako pochutinu pro jejich vůni a výrazné chuťové vlastnosti. Některé druhy hub používáme pouze jako koření a musíme s nimi zacházet velmi opatrně. Jako nemůžeme přehánět přídavek pepře, nesmíme přehánět ani přídavek sušených pestřců, klouzků nebo ryzců peprných.
Houby jsou velmi ceněny jako přísada do polévek a omáček, a to jak v čerstvém, tak i v sušeném stavu. Houby ovlivňují příznivě peristaltiku střev právě obsahem nestravitelných látek. Uplatňují se i v redukční dietě pro svou nízkou energetickou hodnotu. Chutnají jako maso, zasytí a přitom nejsou energeticky vydatné. Nechceme však vychvalovat houby nade vše. Nechceme v nich neuváženě hledat léčiva nebo dokonce spásný lék proti zhoubným nemocem, i když víme, že některé druhy hub obsahují látky, které mají různé léčivé účinky a které jsou předmětem výzkumu v několika zemích (např. v Japonsku, Švýcarsku a Rakousku). Tyto látky však nelze využít laicky. Věřme, že farmaceutická věda je využije ve prospěch lidstva. Houby jsou tížeji stravitelné. Proto je jíme raději k obědu než k večeři a nikdy ve velkém množství. Při úpravě jídel z hub nepoužíváme příliš mnoho tuku, ba ani vajec. Houby dostatečně tepelně upravujeme, krájíme je na drobné kousky, popřípadě je osolíme nebo přikyselíme, abychom zvýšili jejich stravitelnost. Nepoužíváme často chuťově ostré houby ani druhy vhodné jako koření. V kuchyni používáme houby různě; sušené se hodí zejména do polévek, omáček a rizot, čerstvé a sterilované k přípravě nejrůznějších pokrmů. Čerstvé, sušené a sterilované houby přidáváme pod masa; naložené v octě jako přílohu k různým masitým pokrmům a jako ozdobu a doplněk na obložené mísy.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home