Zkouška znalosti hub
Osvědčení může být vydáno na plný rozsah ČSN nebo jen na vyjmenované druhy hub. Stejně může okresní nebo krajský hygienik omezit počet prodávaných druhů, není-li např. v místě plně kvalifikovaný tržní dozor. Nákupní organizace jsou povinny informovat příslušného hygienika, kde mají svá nákupní místa (výkupny), a zajistit, aby její zaměstnanci byli školeni, měli osvědčení a znali rozsah nakupovaných druhů povolených jedlých hub. Nákupní organizace samy omezují počet druhů hub, které nakupují. Ne vždy odeberou všechny druhy pozitivního seznamu. Sběrači se musí předem informovat, o které druhy je zájem, zejména u druhů určených jen pro průmyslové zpracování. Podniky a organizace, které se zabývají sběrem, distribucí a konzervováním hub, jsou povinny zaměstnávat při přímé manipulaci s houbami jen osoby, které mají osvědčení o zkoušce ze základních znalostí hub. Podniky, které houby konzervují, vyrábějí výrobky z hub a balí sušené houby, musí také zaměstnávat alespoň jednoho znalce hub (zkouška před komisí krajského hygieniKa zaměřená na způsobilost k této práci nebo zkouška z mykologie na vysoké škole).
0 Comments:
Post a Comment
<< Home