Houby a houbičky

Thursday, January 18, 2007

Liška obecná / Kuriatko jedlé


Cantharellus cibarius FR. Všeobecně známá a ceněná houba, dříve často masově rostoucL Celá plodnice je okrově žlutá nebo bělavá. Klobouk má okraj často podvinutý, později laločnatý, na okraji nepravidelně zprohýbaný. Je tuhý, ve stáří uprostřed prohloubený, široký 10-88mm, okrově žlutý. Žilky (lištny) jsou vidlicovitě rozdělené a propojené přehrádkami, vysoké až 3 mm, tlusté, sytě žluté, sbíhající pozvolna daleko na třen. Třen je krátký (30-60 mm), tuhý plný, tlustý 10-25 mm, stejně nebo světleji zbarvený než klobouk, dolů zúžený. Dužnina je uvnitř plavá, neměnlivá, příjemně voní a má mírně štiplavou chuť. Je však trochu tuhl Nečerviví, tzn. že téměř nikdy nebývá napadená hmyzem. Výtrusy jsou velké 8-11 x 5-6 |j,m, krátce elipso-idní, hladké, bezbarvé s tukovými kapkami. Výtrusný prach je bledě žlutavý.
Liška obecná roste často ve velkém množství hlavně v jehličnatých lesích, nejvíce borových, mezi borůvčím. Najdeme ji od června do pozdního podzimu, hlavně však v srpnu a v září. V listnatých lesích roste světlejší, ale stejně dobrá varieta.
Liška obecná je jedlá, odpradávna uznávaná prvotřídní houba, vhodná pro nejrůznější úpravy v kuchyni. Je ceněna také proto, že je odolná při dopravě a málo červiví Je předmětem světového obchodu houbami. Např. z Polska se jí vyváží stovky tun. Při přípravě pokrmů pamatujeme na to, že je pro svou tuhost dosti těžko stravitelní Proto ji předem vždy dobře podusíme. Nejlépe je rozemlít ji na masovém strojku a nepřidávat mnoho vajec ani tuku. Je velmi chutná v mléčných kyselých polévkách. Liška se dosti špatně suší a po usušení je velice tuhá. Je vhodná pro přípravu houbového prášku. Lišce obecné je podobná lištička pomerančová IHygrophoropsis aurantiaca (WULF. ex FR.) R. MAIRE/, která je méně hodnotná, ale nikoliv jedovatá. Podobá se jí též lišák zprohýbaný (tab. 9) a jedlá liška nálevko-vitá {Cantharellus tubaeformis FR.), která má hluboce vmáčklé klobouky, žlutošedé až šedé lištny, tenkou dužninu a je žlutohnědá. Od lišky pravé se snadno rozezná. Dříve mnozí houbaři sbírali jen některé hřibovité houby, lišky a snad ryzce pravé. Ostatní houby byly pro ně „prašivky".
Na Slovensku se lišce obecné říká kuriátka, na Českomoravské vrchovině kuřát
ka. Má i další lidové názvy, jako kořátka, kurČata, kuřičky aj.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home