Houby a houbičky

Monday, May 15, 2006

Doplňky vitamínů

Houbové pokrmy doplňujeme mlékem nebo smetanou a přiměřeným množstvím vajec. Nepoužíváme mnoho tuků. Podle charakteru volíme i tuk. Nejvhodnější je máslo a ještě lépe olej. K. houbovým pokrmům jsou vhodné jako doplněk zeleninové saláty (okurky, rajčata, papriky). Dodávají vitamín C, který v houbách většinou chybí. Stravitelnější a hodnotnější bývají mladší plodnice a z nich zejména klobouky. Houby tužší, jako lišky, kuřátka, lošáky a jedlé choroše, je třeba zvlášť dobře pokrájet, déle dusit a také důkladně rozkousat. Lidé s nemocným žaludkem, ledvinami nebo trávicím ústrojím se houbových pokrmů raději zřeknou. Důležité je také, abychom byli přesvědčeni, že houby v pokrmu jsou bezpečně jedlé. Nemáme-li důvěru k houbovému pokrmu nebo k houbařským znalostem a ke kuchařskému umění těch, kteří houbové jídlo připravili, raději je nejíme. Mnoha lidem bylo špatně od žaludku jen proto, že si dodatečně vsugerovali příznaky otravy, ačkoliv houby byly jedlé a pečlivě připravené.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home