Houby a houbičky

Saturday, May 13, 2006

Houby neohřívat

Ohříváním ztrácí na svých příznivých vzhledových, chuťových a jiných vlastnostech, ale nestává se jedovatým, jak se dlouho věřilo. Stravitelnost hub zvýšíme již tím, že je nakrájíme nebo i nasekáme na menší kousky, abychom narušili co nejvíce buněk. Houby při úpravě dobře osolíme a dostatečně dlouho vaříme, dusíme nebo smažíme atd.. podle možnosti i okyselíme (citrónem, octem). I konzervační metody přispívají k větší stravitelnosti hub, např. mléčné kvašení nebo nakládání do soli či do octového nálevu.
Houby jíme uváženě. Nemusí vždy chutnat celé rodině. Lidé se slabším žaludkem snesou méně hub nebo houby lehčeji stravitelné, jako jsou např. mladé žampiony, pýchavky, klouzky. K houbovým smaženicím podáváme chléb nebo brambory. Doporučujeme připravovat houby s těstovinami, rýží, bramborami a se zeleninou.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home