Houby a houbičky

Friday, May 05, 2006

Uchování a sběr

Houbaři, kteří sbírají houby pro prodej na trhu nebo do nákupny, musí nalezené houby dokonale očistit již v lese a roztřídit je do košíků podle druhů. Sbírají jen druhy, které se v nákupně vykupují Houby co nejdříve dopraví na místo určení. Zde se houby rozloží na lísky a smějí se přechodně uložit v chladu. Plodnici houby nevyřezáyáme nebo násilně nevytrháváme. Vyjmeme ji celou kroutivým pohybem. Zbylou jamku zakryjeme hrabankou nebo humusem, aby podhoubí nevyschlo. Nůž používáme při sběru václavek, které můžeme odříznout u pařezu. Názor na škodlivost odřezávání plodnic je různý. Například známý sovětský mykolog Vassilkov odpověděl na tento dotaz, že způsob vyjímání plodnic není rozhodující. Domníváme se však, že šetrný sběr plodnic je správný a zcela ověřený, např. i u pěstovaných žampionů. Ještě jednu připomínku ke sběru. Sbíráme jen dobře vyvinuté plodnice, které můžeme bezpečně určit. Mladé plodnice nemusejí mít dobře patrné hlavní poznávací znaky, a to by mohlo způsobit vážný omyl. Přechodné uložení hub na kratší dobu je možné jen v chladném a vzdušném prostředí, např. ve větratelném sklepě nebo v chladničce či chladíme. Jinak se plodnice lupenatých hub rychle rozevírají Při chladírenských teplotách, tj. 0 až 6 °C, se zpomalují fyziologické děje a plodnice tak rychle nestárnou (lupenaté se neotevírají). K udržení dobré chuti a vůně hub je nutné plodnice ihned po sběru zchladit na teplotu +4 °C; při této teplotě je lze uchovat i několik dní. Relativní vlhkost nutno udržovat asi na 95 %.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home