Houby a houbičky

Thursday, May 25, 2006

Sušení hub 2

Předsoušet houby můžeme na slunci nebo i ve stínu, ale vždy v mírném průvanu. Dobře se např. suší tlustší plátky nebo u některých druhů i celé plodnice navlečené na režné niti a umístěné v otevřeném okně nebo na půdě, kde proudí vzduch.
V domácích sušárničkách se k sušení používají zpočátku teploty kolem 40— 50 °C tak dlouho, dokud jsou plátky lepkavé a vlhké. Později se teplota zvýší až na 60-65 °C. Dosouší se opět při nižší teplotě (asi 50-55 °C). S dobrým výsledkem usušíme houby také na slunci a dosušíme je na teplých kamnech nebo v troubě. Vhodné jsou k tomu doma vyrobené stojany s lískami. Sušení je ukončeno, když houby „chrastí" a plátky se snadno lámou. Nedosušené plátky jsou vláčné a ohebné. Takové je nutno ještě dosušit Vyřazujeme plátky, které během sušení zplesnivěly. Při sušení venku chráníme houby před nečistotou, prachem a hlavně před vlhkostí. Na noc houby přeneseme do suché místnosti, jinak přes noc znovu zvlhnou a mohly by začít plesnivět. Usušené houby musíme dobře uložit. Uzavřeme je tak, aby se k nim nedostala vlhkost a hmyz. Vhodné jsou např. dobře uzavíratelné sklenice, krabice, vícenásobné papírové pytle, nikoliv však plátěné sáčky nebo otevřené nádoby.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home