Houby a houbičky

Monday, September 04, 2006

Potíže působené tuhými druhy hub

Některé houby mají dužninu velmi tuhou, a i když nemají žádné jedovaté látky, působí jejich tuhá dužnina obtíže ze špatného a nedostatečného trávení. Člověk má žaludek, jehož enzymatická výbava odpovídá požadavkům smíšené stravy. Tuhé houby jsou proto stravitelné často jen z malé části. Tuhou dužninu má např. liška obecná, třeně kuřátek, mlynářky nebo choroše šupinatého. Tyto tuhé části je lépe rozemlít na masovém strojku, a tak nahradit mechanickou část trávení již při přípravě. Také je možné houby před úpravou osolit nebo k nim přidat jedlou sůl, aby se zvýšila jejich stravitelnost. Velmi tuhé části hub, např. tuhé třeně hlív, václavek a jiných druhů, raději z přípravy pokrmů vyřazujeme. Člověk má v žaludku enzym, který se jmenuje trehaláza a štěpí cukr trehalózu tvořící část stěny buněk hub. Někdy se stává, že tento enzym v žaludku chybí a pak člověk nemůže jíst houby vůbec. Proto ten, kdo má potíže s trávením i po jídle z hříbků, by se měl dát vyšetřit na odborném oddělení, zda má či nemá trehalázu Tato vada je dědičná. Existuje pochopitelně i nesnášenlivost hub z jiných důvodů, zejména pro alergii.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home