Houby a houbičky

Tuesday, May 30, 2006

Nakládání do soli či solného nálevu

Principem této konzervace je užití vysoké koncentrace soli. Tento způsob byl dříve velmi oblíben (obsah sklenice se spotřebuje postupně). Uchovává sice dobře chuť i vůni nasolených hub, ale jejich upotřebení se omezuje hlavně do polévek a omáček. I pro toto použití je nutno někdy houby zbavit přebytku soli propráním vodou a polévka nebo omáčka se již nesmějí osolit Houby se ve sklenicích buď prosypávají solí vrstva po vrstvě, nebo se zalévají solným roztokem. I pro tento způsob konzervace použijeme zdravé a raději mladší plodnice jedlých hub. Houby očistíme zasucha (bez praní), rozkrájíme (malé mohou zůstat celé), rozložíme a necháme mírně zavadnout. Také sůl se doporučuje na kamnech vysušit Houby buď dobře promícháme se solí a napěchujeme je do sklenic, nebo dáme vrstvu hub, zasypeme solí, přidáme další vrstvičku hub atd. Je výhodné, že houby můžeme nasolovat do větší sklenice i postupně po několika sběrech. Tento způsob ale není vhodný pro houby nasáklé vodou. Na 1 kg hub přidáváme 250 g soli. Houby do solného roztoku připravujeme podobně. Očistíme je zasucha a pokrájené houby naplněné do sklenic zaléváme 50% nálevem (0,51 vody, 0,5 kg soli) tak, aby byly úplně ponořeny v nálevu. Sklenice uzavíráme víčky nebo celofánem. Houby odebíráme postupně. Vrchní vrstva bývá tmavá.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home