Nakládání do soli či solného nálevu
Principem této konzervace je užití vysoké koncentrace soli. Tento způsob byl dříve velmi oblíben (obsah sklenice se spotřebuje postupně). Uchovává sice dobře chuť i vůni nasolených hub, ale jejich upotřebení se omezuje hlavně do polévek a omáček. I pro toto použití je nutno někdy houby zbavit přebytku soli propráním vodou a polévka nebo omáčka se již nesmějí osolit Houby se ve sklenicích buď prosypávají solí vrstva po vrstvě, nebo se zalévají solným roztokem. I pro tento způsob konzervace použijeme zdravé a raději mladší plodnice jedlých hub. Houby očistíme zasucha (bez praní), rozkrájíme (malé mohou zůstat celé), rozložíme a necháme mírně zavadnout. Také sůl se doporučuje na kamnech vysušit Houby buď dobře promícháme se solí a napěchujeme je do sklenic, nebo dáme vrstvu hub, zasypeme solí, přidáme další vrstvičku hub atd. Je výhodné, že houby můžeme nasolovat do větší sklenice i postupně po několika sběrech. Tento způsob ale není vhodný pro houby nasáklé vodou. Na 1 kg hub přidáváme 250 g soli. Houby do solného roztoku připravujeme podobně. Očistíme je zasucha a pokrájené houby naplněné do sklenic zaléváme 50% nálevem (0,51 vody, 0,5 kg soli) tak, aby byly úplně ponořeny v nálevu. Sklenice uzavíráme víčky nebo celofánem. Houby odebíráme postupně. Vrchní vrstva bývá tmavá.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home