Houby a houbičky

Monday, June 05, 2006

Sterilizace v tuku

Principem této konzervace je sterilace teplem. Uchování hub pouze po kuchyňské přípravě v tuku (dušení) lze doporučit jen na krátkou dobu. V tuku sterilujeme houby zdravé, čerstvě pokrájené nebo předem podušené ve vlastní šťávě. Dobře očištěné, oprané a nakrájené houby osolíme, naplníme do konzervových sklenic asi 3 cm po okraj a zalijeme olejem tak, aby byly právě zakryty (musí zůstat mezera mezi víčkem a hladinou oleje). Uzavřeme a sterilujeme ve vodní lázni (95 °C) po dobu asi 60 minut. Po 48 hodinách sterilaci opakujeme. Jiná možnost je, že očištěné a na plátky pokrájené houby osolíme a dusíme ve vlastní šťávě 20 minut. Ke konci dušení necháme trochu odkouřit (odkryjeme pokličku) a přidáme tuk (podle druhu hub a chuti buď olej, máslo, ztužený tuk nebo i sádlo), a to na 1 kg rozkrájených hub asi 120-160 g tuku. Podušenými houbami i s tukem naplníme sklenice. Ponecháme vzduchovou mezeru (3 cm) a sterilujeme stejně jako u předchozího způsobu. Nezapomínáme, že jde o choulostivou konzervu a že zde doporučená sterilace je potřebná. Obsah již otevřených sklenic spotřebujeme pokud možno brzy a raději jej předkládáme k jídlu dostatečně povařený.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home